Program 2. FESTIVALA ARAPSKOG FILMA U ZAGREBU

2.FESTIVAL ARAPSKOG FILMA U ZAGREBU

SVE PROJEKCIJE SE ODRŽAVAJU U KINU GRIČ

ULAZ NA SVE PROJEKCIJE JE BESPLATAN

PROGRAM

27.10. PETAK

17.00.  Ići u raj

Zemlja: UAE; Žanr: Obiteljski; 

Priča o jedanaestogodišnjem dječaku Sultanu u potrazi za ljubavi i pažnjom nakon gubitka majke u najmlađoj dobi. Nalazi staru kutiju sa slikama i audio trakama svoje bake, koji otkrivaju njezinu veliku ljubav prema njemu. Odluči je otići potražiti u drugi emirat. U filmu se mogu vidjeti i prirodne ljepote ujedinjenih Arapskih Emirata.

19.00. Cairo Time

Zemlja: Egipat; Žanr: Drama;

Tri priče događaju se za vrijeme samo jednog dana u Kairu. Glumica u mirovini Lila u potrazi je za Samehom, kolegom s kojim je nastupala u mnogim filmovima te od njega traži dosta čudnu uslugu. Salma je u vezi s Wafelom te se nađu u stanu njegovog prijatelja što dovodi do velikog broja čudnih situacija, Hazem je mladi diler koji na putu od Aleksandrije prema Kairu poveze starca s Alzeheimerovom bolešću te se između njih razvije prisan odnos. Sudbine ovih likova, iako nepovezane, će se ispreplesti zahvaljujući životnoj sudbini.

21.00. Dokaz

Zemlja: Alžir; Žanr: Drama;

Ali je vozač taksija u Alžiri koji je u braku s Houriom, udovicom s dvoje djece- Žele imati dijete, ali ga ne mogu imati te Ali odlazi u drugi grad na test za neplodnost bez da Hourija to zna. Nakon povratka biva optužen od Fatime, putnice u taksiju, da je otac njezinog djeteta. Ali je u dilemi da li priznati da je neplodan ili se suočiti s optužbama za nevjeru.

28.10. SUBOTA

17.00. Prije proljeća

Zemlja: Egipat; Žanr: Drama, povijesni;

Film govori o blogeru koji je u dramatičnim događajima u Arapskom  proljeću izgubio oba oka. Priča je to o nastojanju mladih ljudi da svojim djelovanjem zapale iskru koja je započela revoluciju u Egiptu i dovela do brojnih promjena.

19.00. Zinzana

Zemlja: UAE, Žanr: Triler;

Talal se nalazi u ćeliji u zabačenom zatvoru zbog pijančevanja i tuče. Naoko običan boravak u zatoru pretvoriti će se u borbu na život i smrt kada u zatvor pristigne policijski službenik  koji ima pakleni plan. Talal se neće boriti samo za svoj život nego i za živote svojih najmilijih.

21.00. Heroina

Zemlja: Alžir; Žanr: Drama, povijesni;

Film kroz dramu  jedne alžirske obitelji govori o „crnoj deceniji“ (1991 – 2002) i strahotama terorizma kojima je bila izložena ova zemlja.  Hourin muž i njegova braća su ubijeni u terorističkom napadu na farmu na kojoj žive, a njezine šogorice otete. Nakon ovoga ona počinje tražiti svoje mjesto u alžirskom društvu za što je potrebna odlučnost i hrabrost.

29.10. NEDJELJA

17.00. Potvrđeno: Halal;

Zemlja: Alžir; Žanr: Komedija;

U središtu ove komedije nalaze se dvije djevojke: Sultana i Kenza čiji će se životni putevi neočekivano ispreplesti. Također, u nizu urnebesno smiješnih i nepredvidivih situacija isprepliću se i dva svijeta, jedan moderan i jedan tradicionalan od kojih svaki ima svoje vrijednosti.

19.00. Djevojka iz tvornice

Zemlja: Egipat; Žanr: Drama;

Hajem je radnica u tvornici koja živi u području nastanjenom nižom srednjom klasom zajedno s drugim tvorničkim djevojkama. Vjeruje da njezini osjećaji prema novom nadgledniku u tvornici mogu bujati unatoč klasnoj razlici koja ih dijeli. Pronalazak odbačenog testa za trudnoću u krugu tvornice dovodi do niza dramatičnih situacija u kojima će se hajem suočiti s okrutno stvarnošću.

21.00. Svjetla Rima

Zemlja: UAE; Žanr: Dokumentarni, sportski;

Plasiranje na završnicu Svjetskog nogometnog prvenstva je san svake nacije pa izuzetak nisu niti Ujedinjeni Arapski Emirati. Ovaj dokumentarni film govori o kvalifikacijskom turniru na kojem su se 1989. godine Emirati uspjeli kvalificirati na završnicu u Italiji 1990. godine te o njihovo nastupu na toj najvećem sportskom događaju na svijetu. Taj uspjeh ima i političku dimenziju jer su Ujedinjeni Arapski Emirati kao nova državna zajednica imali tek 19 godina.