“On, ja, Muhamed Ali”: kratke priče Rande Jarrar

“On, ja, Muhamed Ali” autorice Rande Jarrar je kolekcija kratkih priča koje su smještene širom svijeta, od Egipta do New Yorka, otkrivajući karuzmatične likove, mlade i stare, koji su uvijek skloni otporu. Jarrar je nagrađivana autorica čiji je roman ” Mapa doma” objavljena 2008. godine osvojivši više nagrada i pri tome prevedena na različite jezike.

U ovj knjizi, Jarrar spaja priče koje su i raznovrsne i tematske, s izrazito različitim likovima i okolnostima, ali ipak međusobno povezane. Svaka priča posjeduje isti duh “slučajnih prijelaza” u obliku jakih arapskih žena i muškaraca, koji prolaze kroz život u okolnostima koje nisu uvijek idealne, niti lagane za navigaciju. Priča naslovljena “Slučajni prijelazi” govori o ljudima koji žive negdje drugdje nego su to planirali, žive živote koje nisu htjeli živjeti i kao da su greškom upali u svoje vlastite živote. No, život ima načine da gura ljude prema njihovim sudbinama bez obzira koliko oni to krivo shvatali.

Takav je slučaj Qamara u piči “The Lunatic’s Eclipse.” Qamar živi u zgradi s apartmanima u Aleksandriji sa svojim roditeljima, Sofijom i Faridom Hafezom, oboje glumcima u Theatre d’Alexandrie. U istom gradu je i Hilal, briljantna studentica.

Be the first to comment on "“On, ja, Muhamed Ali”: kratke priče Rande Jarrar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*