Najavljeni 2. dani arapskog filma u Rijeci

Udruga Hrvatsko arapskog društva prijateljstva na današnjoj tiskovnoj konferenciji najavila je kulturnu manifestaciju 2. dani arapskog filma koja se od 2.5. – 6.5. 2017. održava u riječkom Art kinu uz sufinanciranje Primorsko goranske županije.

Na tiskovnoj konferenciji su se javnosti obratili Aljoša Babić, predsjednik Hrvatsko arapskog društva prijateljstva,  Valerij Jurešić, pročelnik za kulturu Primorsko goranske županije te Adel Said, predsjednik Hrvatsko egipatskog društva prijateljstva.

Aljoša Babić je upoznao javnost s programom 2. dana arapskog filma na kojem će se naći 5 filmova iz Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta. Moto ovogodišnjih dana arapskog filma u Rijeci je „Kulturom protiv predrasuda“, a cilj je festivala osim upoznavanja javnosti s arapskom kinematografijom, otvoriti prozor u svijet arapskog društva i to s raznim zemljama ovoga govornog područja. Babić je najavio i slijedeća događanja, kao što su 2 Festival arapskog filma u Zagrebu, u rujnu ove godine te 2. Hrvatsko arapski gospodarski forum koji će se održati u Rijeci u studenom 2017.

Pročelnik Valerij Jurešić je naglasio kako su ovakve manifestacije važne za razvijanje suživota i multikulturalnosti po čemu su grad Rijeka i Primorsko goranska županija nadaleko poznati. Istaknuo je i važnost razvijanja kulturnog dijaloga između Hrvatske i zemalja arapskog govornog područja.

Adel Said je govorio o važnosti uspostave kulturalnog dijaloga te naglasio zadovoljstvo što se na programu festivala našao i film iz Egipta. Nadalje, podvukao je, kako je jezik kulture univerzalan jezik kojeg razumiju svi, bez obzira na jezične barijere i nacionalnu određenost.

Be the first to comment on "Najavljeni 2. dani arapskog filma u Rijeci"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*